–Waterambassade (voorheen Embassy of Water) Dutch version followed on this page by the English version-

Water is voor ons essentieel. We gebruiken het om te drinken, wassen en koelen. En voor de productie van ons eten, onze kleding, onze gebruiksvoorwerpen. Per persoon gebruiken we gemiddeld zo’n 4.000 liter water per dag. Een onvoorstelbare hoeveelheid. We kunnen niet zonder water, maar we gaan er vaak niet bewust genoeg mee om. We draaien de kraan open en een eindeloze stroom water volgt. Het voelt als een onuitputtelijke bron die altijd tot onze beschikking staat. Iets waar we vanzelfsprekend recht op hebben.
Toch worden we steeds vaker geconfronteerd met waterproblemen. Grote periodes van droogte, waarin grasvelden bruin kleuren en beekjes en vijvers verdampen. Maar ook overstromingen, als water ineens met bakken uit de hemel valt. Die problemen zien we vaak los van ons handelen, terwijl wij er zeker wel invloed op hebben. Om die problemen het hoofd te bieden, moeten we anders naar ons water gaan kijken. Daarom richtte Anouk van der Poll de Waterambassade op.
De naam zegt het al: de Waterambassade is letterlijk ambassadeur van water. Doel van de Ambassade is om onze relatie met water te veranderen en het natuurlijk evenwicht in ons ecosysteem te herstellen. Daarvoor werkt de Embassy op projectbasis samen met ontwerpers en diverse organisaties, zoals waterschappen, lokale overheden en woningcorporaties. Tot 2024 focust de Waterambassade zich op de toekomst van onze woningbouw.
Over de oorsprong
In 2017 startte Dutch Design Foundation met World Design Embassies. Een project dat mede mogelijk wordt gemaakt door Regio Deal Brainport Eindhoven. Ontwerper Anouk van der Poll was enthousiast over het concept van WDE. Ze speelde al langer met het idee om een structurele samenwerking met waterpartijen aan te gaan, en Design Embassies waren voor haar het perfecte model. Zo werd in 2018 de Embassy of Water aan het rijtje Embassies toegevoegd. Zeven jaar later, in 2025 gaat het initiatief zelfstandig en onafhankelijk verder als de Waterambassade.
Anouk van der Poll is oprichter van de Waterambassade. Anouk is expert op het gebied van waterproblemen én oplossingen. In 2002 studeerde Anouk van der Poll af aan de Design Academy Eindhoven. Haar afstudeerproject was de First Water Carafe. Een waterkaraf die water vitaliseert door er een kolk in te maken, zoals je ook vaak in beekjes en rivieren ziet.

Over het proces
Als initiatiefnemer en curator slaat Anouk een brug tussen diverse opdrachtgevers en ontwerpers. Ze werkt samen met een aantal waterpartners, zoals Waterschap de Dommel, Gemeente Eindhoven en Provincie Noord-Brabant. Maar ook op project basis met bedrijven als Heijmans en Dura Vermeer. Elk jaar bepaalt ze samen met hen een thema en zoekt ontwerpers die daaraan mee kunnen werken. Hieruit volgen vaak meerdere deelprojecten, waarin Anouk een adviserende en coördinerende rol heeft.
Het begin
Voor Anouk stond een ding buiten kijf: de watertransitie kan pas beginnen als we water niet meer als vanzelfsprekend zien. Daarom begon ze met het project ‘De stem van water’. Dit was letterlijk een persoon die aanschoof bij overleggen met waterpartners en ontwerpers om de stem van water te vertegenwoordigen. Volgens Anouk hoefde ‘water’ niet eens veel te praten om effectief te zijn. Alleen al de aanwezigheid aan tafel zorgde ervoor dat de betrokkenen anders over water gingen denken.
De eerste jaren van de Ambassade stonden daarnaast in het teken van het creëren van een blauwdruk. Hierin legden Anouk en haar partners vast hoe ze maatschappelijke watervraagstukken kunnen omzetten in concrete, werkbare projecten.

Huidige projecten
De focus van de Waterambassade ligt de komende jaren op ‘wonen en water’. Woningen dragen niet bij aan een gebalanceerd watersysteem. Een simpel voorbeeld is dat we wc’s doorspoelen met drinkwater. Dat kan en moet anders. Zeker nu is deze uitdaging heel relevant, omdat er de komende jaren enorm veel woningen gebouwd worden. De Ambassade sloeg daarom begin 2022 de handen ineen met diverse projectontwikkelaars en woningcorporaties in de regio.
Het thema rondom waterneutraal bouwen vertrekt vanuit de vraag: als we een woning vanuit water benaderen, hoe ziet die er dan uit? En: hoe kan een woning een positief effect hebben op water en de directe leefomgeving? Het opvallende aan deze uitdaging is dat er al veel oplossingen zijn om woningen ‘waterneutraal’ te maken. Die worden alleen niet toegepast. De Waterambassade onderzoekt wat hierin de struikelblokken zijn, en zet ontwerpkracht in om die te overwinnen. Daarbij beginnen ze weer bij de basis: wie zijn wij als mens in het watersysteem? Hoe zijn wij daar onderdeel van. Daarna kun je naar een ontwerp voor een woning toewerken.
Toekomstplannen
De komende 3 jaar ligt de focus op woningbouw, omdat dit zo’n grote rol speelt in het waterecosysteem. Natuurlijk is woningbouw één schakel in een groter geheel. Van watervervuiling tot wateroverlast en alles daar tussenin: water is een volle cyclus, alles wat een partij doet, heeft effect op de rest. De ambassade werkt daarom in het bijzonder aan een integrale benadering van waterproblematiek, waarin alle waterketenpartners samenwerken.
‘‘‘De watertransitie kan pas beginnen als we water niet meer als vanzelfsprekend zien’’’


Projecten van de Waterambassade
Mensput-Wensput van Fides Lapidaire en Axel Coumans
Een ander project wat ons hielp om beter naar water te luisteren, was de Mensput-Wensput van Fides Lapidaire en Axel Coumans. Bezoekers van Dutch Design Week 2021 konden hun ‘wens voor water’ op een muntje schrijven. Door middel van de vraag ‘Wat voor mensen zou water zich wensen?’ daagde de Mensput-Wensput de bezoeker uit zich in te leven in water. Daar kwamen verrassende wensen uit, waaruit bleek dat mensen zich heel goed kunnen voorstellen wat water nodig heeft. Het besef is er, mensen wil graag een gezondere verbintenis met water, maar voelen zich daarin ook tegengehouden door bijvoorbeeld hoe hun huis is ingedeeld.
Dryland van Liselotte Cobelens
Veel mensen associëren het Nederlandse landschap als groen en waterrijk. Dat beeld komt in gevaar door een sluipmoordenaar: droogte. Zonder dat we het doorhebben, vreet droogte beetje bij beetje aan onze mooie natuur. Planten sterven, natuurbranden krijgen sneller een kans en de grond verzakt door het verlaagde grondwater. Dat proces gaat zo langzaam, dat zelfs mensen die vlakbij een natuurgebied wonen, dat niet doorhebben. Om hier bewustzijn voor te creëren, ontwikkelde ontwerper Liselotte Cobelens de installatie Dryland. Hiervoor bewerkte ze een groot stuk tapijt om de effecten van watertekort in de Peel in beeld te brengen. Tijdens DDW 2021 was deze expositie te zien in het Designhuis, waar de Waterambassade zit.
Aquatecture waterpanelen van Shaakira Jassat
Shaakira Jassat ontwierp Aquatecture, verticale panelen die regenwater opvangen en weer beschikbaar stellen om bijvoorbeeld de wc door te trekken. Aquatecture is een slim alternatief voor de ouderwetse regenton, die veel plek in beslag neemt en niet geschikt is voor mensen zonder tuin. Dit project was tijdens DDW 2021 te zien.
Slimme gevelelementen voor groene gevels van Eva Broekhuijse
Eva Broekhuijse (Lady Penelope) creëerde gevelelementen gebaseerd op de unieke vorm van vetplanten. De manier waarop hun bladeren over elkaar heen vallen, zorgt ervoor dat ze zichzelf schaduw geven en koel kunnen houden. Deze vorm biomimicry-design (design gebaseerd op eigenschappen uit de natuur) leidde tot bijzondere gevelpanelen voor plantjes. Een handige en vooral ook mooie manier om voor meer groene gevels te zorgen.

Waterneutraal bouwen
Nieuwe en bestaande woningen gaan massaal van het gas af. Anouk en haar team verkennen diverse methodes om woningen ‘van het riool af’ te halen. Een voorbeeld van een project waar dat al gebeurd, is een bouwproject met 28 huizen in Silvolde in Enschede, waarbij ze waterneutraal en rioleringsloos bouwen dankzij SEMiLLA Sanitation, een systeem van Peter Scheer. Ook dichter bij huis zijn veelbelovende projecten te vinden. In Brainport Smart District, een nieuwe wijk in Helmond, wordt mede dankzij inzichten uit de Waterambassade heel bewust met water omgegaan.
English version
Water is essential for us. We use it for drinking, washing, and cooling off. And for the production of our food, clothing, and utensils. On average, every person uses about 4,000 liters of water per day. An unimaginable amount. We can’t live without water, but we often use it thoughtlessly. We open the tap, and an endless stream of water comes out. It feels like an inexhaustible resource that is always at our disposal. Something we are naturally entitled to.
Nevertheless, we increasingly have to deal with water-related problems. Times of prolonged drought, in which lawns turn brown and streams and ponds evaporate. But also floods, when buckets of rain fall from the sky. We often see these problems separately from our actions, even though we certainly influence them. To tackle these problems, we need to change our relationship with water. That is why Anouk van der Poll founded the Water embassy.
The name says it all: the Water embassy is literally an ambassador of water. The Embassy aims to change our relationship with water and restore the natural balance in our ecosystem. To this end, the Embassy works on a project-by-project basis with designers and various organizations, such as water boards, local authorities, and housing associations. Until 2024, the Water embassy will focus on the future of housing construction.
About Anouk van der Poll
Anouk van der Poll is the founder and curator of the Water embassy. She also has a design studio, Van der Poll Office, together with her husband Marijn. Anouk is an expert on water-related problems and solutions. Besides being a designer, she is also a consultant and project leader. Anouk van der Poll graduated from the Design Academy Eindhoven in 2002. Her graduation project was the First Water Carafe. A water carafe that revitalizes water by creating a whirlpool, as you often see in streams and rivers.

About the project
In 2017, the Dutch Design Foundation started World Design Embassies (WDE). A project made possible by Regio Deal Brainport Eindhoven. World Design Embassies consists of eight different Embassies, each centered around a major social challenge in which the power of design can play an essential role. Designer Anouk van der Poll was enthusiastic about WDE’s concept. She had been toying with the idea of entering into a structural collaboration with water companies for some time, and Design Embassies were the perfect model for her. For example, in 2018, the Emabssy of Water was added to the list of Embassies. After seven years in 2025 the initiative continues as an independent entity under the name Waterambassade- Water embassy.
The Water embassy looks at all kinds of social issues related to water quality and circularity. The main objective of the embassy is to work towards a sustainable, circular water chain. Before that happens, Anouk is working to change our relationship with water. According to her, it is essential that we become much more aware of our role in the water cycle. And also that we need to look at water differently. How do we ensure that we no longer see water as a product but as a living organism that we must take care of?
About the process
As founder and curator, Anouk bridges the gap between various clients and designers. She works with several water companies, such as the De Dommel Water Board, the City of Eindhoven, and the Province of North Brabant. Every year she determines a theme with them and looks for designers who can contribute to it. This often leads to several sub-projects in which Anouk plays an advisory and coordinating role. Collaborations such as with companies such as Heijmans and Dura Vermeer. Below we briefly tell you about the start of the Embassy, current projects, and future plans.
The beginning
One thing was beyond dispute for Anouk: the transition can only begin when we no longer take water for granted. That is why she started the project ‘The Voice of Water.’ This was literally a person who joined consultations with water companies and designers to represent the voice of water. According to Anouk, “water” didn’t even need to talk much to be effective. Its mere presence at the table caused those involved to think about water differently. Designer Anne van Strien was so enthusiastic about this concept that she developed it into the podcast series ‘Listening to the voice of water.’
In addition, the first years of the embassy were all about creating a blueprint. In it, Anouk and her partners set out how they can convert social water issues into concrete, workable projects.
Current projects
In the coming years, the focus of the Water embassy will be on ‘housing and water.’ Homes do not contribute to a balanced water system. A simple example is that we flush toilets with drinking water. That can and must be changed. This challenge is particularly relevant because numerous homes will be built in the coming years. At the beginning of 2022, the Embassy joined forces with various project developers and housing corporations in the region.
The theme of water-neutral construction starts with the question: what would it look like to approach building a house from the water’s perspective? And: how can a home have a positive effect on water and its immediate surroundings? The remarkable thing about this challenge is that many solutions already exist to make homes ‘water neutral.’ They just aren’t being used. The Water embassy investigates what the stumbling blocks are and uses design power to overcome them. They are starting again at the basics: who are we as humans in the water system? How are we part of that? Then you can start working on a design for a home.
Future plans
During the next three years, the focus will be on residential construction because it plays a major role in the water ecosystem. Of course, residential construction is one link in a larger whole. Water is a full cycle, from water pollution to flooding and everything in between: everything one party does affects the rest. The embassy is therefore working in particular on an integrated approach to water-related problems in which all participants of the water cycle work together.
‘‘‘‘The water transition can only start when we no longer take water for granted’’’’
Anouk van der Poll | founder and curator of the Water embassy
Sub-projects
The Water embassy is not a project with a start and an end. It is an ongoing program in which different topics are addressed. That is why, in this case, we also highlight several sub-projects.
Water Animals by Bernhardt Lenger
De Waterdieren is an awareness-raising campaign by Brabant Water and the Water embassy. Social designer Bernhard Lenger uses animal metaphors to improve our relationship with water. Treating water as a creature for which we feel empathy gives us a new perspective on water. Here’s how it works: people can adopt one (or more) of the eight aquatic animals. Every animal has its own requirements. The water hamster, for example, happily runs around in its wheel to ensure that you have water every day. Do not open the tap too far or too long because your hamster will have to run very hard. When you are considerate of your water hamster, you are much more conscious of what you are asking of our water.
Human well-Wishing well by Fides Lapidaire and Axel Coumans
Another project that improved our ability to listen to water was the Human well-Wishing well by Fides Lapidaire and Axel Coumans. Visitors to Dutch Design Week 2021 could write their ‘wish for water’ on a coin. Using the question ‘What kind of people would water wish for?’, the Human well-Wishing Well challenged the visitor to empathize with water. This resulted in surprising wishes, which showed that people are very good at imagining what water needs. There is a realization that people would like to have a healthier connection with water, but they also feel held back by, for example, how their house is arranged.
Dryland by Liselotte Cobelens
Many people associate the Dutch landscape as green and water-rich. That image is endangered by a silent killer: drought. Without realizing it, drought is eating away at our beautiful nature piece by piece. Plants die, wildfires are more likely to occur, and soil subsides due to lowered groundwater. That process is so slow that even people who live near a nature reserve don’t notice it. To create awareness for this, designer Liselotte Cobelens developed the Dryland installation. To do this, she processed a large piece of carpet to visualize the effects of water shortages in De Peel. This exhibition was displayed during DDW 2021 in the Designhuis, where the Water embassy is located.
Aquatecture water panels by Shaakira Jassat
Shaakira Jassat designed Aquatecture, vertical panels that collect rainwater and repurpose it for flushing the toilet, for example. Aquatecture is a smart alternative to the old-fashioned rain barrel, which takes up a lot of space and is not suitable for people without a garden. This project was displayed during DDW 2021 at the Water embassy and at the Embassy of Circular & Biobased Building.
Smart facade elements for green facades by Eva Broekhuijse
Eva Broekhuijse (Lady Penelope) created facade elements based on the unique shape of succulents. The way their leaves overlap each other helps them shade themselves and keep cool. This form of biomimicry design (design based on properties found in nature) led to special facade panels for plants. A convenient and, above all, beautiful way to ensure more green facades.
Water-neutral construction
New and existing homes are moving away from gas en masse. Anouk and her team are exploring various methods of getting homes ‘off the sewer’. An example of a project where this is already happening is a construction project with 28 houses in Silvolde in Enschede, where they build water-neutral and sewer-free thanks to SEMiLLA Sanitation, a system from Peter Scheer. Promising projects can also be found closer to home. In the Brainport Smart District, a new neighborhood in Helmond, water is used in a very conscious manner, partly thanks to insights from the Embassy.
Videos Water embassy
De bovenstaande tekst is een adaptatie van een artikel dat verscheen op de website van Eindhoven Design District.